Harmadik Magyarország Barátai Konferencia

2016. május 6-8. között rendezték meg a harmadik Magyarország Barátai Konferenciát

A harmadik Magyarország Barátai Konferencia az „1956-os Emlékbizottság” támogatta és az „A magyar szabadság éve” elnevezésű programsorozat keretében valósult meg.

A Magyarország Barátai Alapítvány (MOBA), amely a Kárpát-medencében és a diaszpórában élő magyarok között képez hidat, minden évben Budapesten tartja világtalálkozóját. A MOBA által szervezett, 340 fős közösség tagjai a világ 34 országában élnek, és a nemzetközi tudományos, művészeti, üzleti illetve társadalmi élet kimagasló képviselői. A közösség tudásánál, kapcsolatrendszerénél, befolyásánál és közéleti súlyánál fogva világszerte tevőlegesen hozzájárul Magyarország ismertségének és megítélésének javításához. Az idei világtalálkozóra 20 országból mintegy 150 vendég érkezett.

A világtalálkozó nyitónapján a közösség tagjait – a hagyományoknak megfelelően – Áder János köztársasági elnök kötetlen beszélgetésre látta vendégül a Sándor palotában.

A látogatás után a Magyarország Barátai Alapítvány közössége szimpóziumot tartott, melynek fő témája az ’56-os emlékév kapcsán a lengyel-magyar barátság volt. A Parlamentben rendezett tanácskozáson felszólalt Kövér László, az Országgyűlés elnöke és Marek Kuchcinski, a Szejm elnöke. A lengyel országgyűlés alsóházának elnöke évek óta elkötelezett támogatója a két ország közötti kapcsolatok elmélyítésének, érdekeik közös képviseletének. Tevékenysége elismeréseként a Magyarország Barátai Közösség tiszteletbeli tagjává választotta. Az ezt tanúsító díszoklevelet az alapítvány kuratóriumának elnöke, Vizi E. Szilveszter adta át Marek Kuchcinskinak. Ezt követően a vendégek párhuzamos műhelybeszélgetéseken vehettek részt.

Május 7-én a Várkert Bazárban Orbán Viktor miniszterelnök mondott beszédet a közösség tagjainak. Ahogyan az elmúlt években már hagyománnyá vált, a kormányfő a felszólalását követően válaszolt a résztvevők kérdéseire, felvetéseire. A beszélgetés célja az volt, hogy folytatódjon az elmúlt években megkezdett párbeszéd, közös gondolkodás a világban élő magyarság és a magyar kormány között arról, hogy milyen legyen Magyarország.

A miniszterelnök felszólalását megelőzően Schmidt Mária, az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékéve koordinálásáért felelős miniszteri biztos pedig a 60 évvel ezelőtti eseményekről tartott előadást. A rendezvényen bemutatták az alapítvány 1956-os kiadványát is, amely a közösség több tagjának személyes visszaemlékezéseit tartalmazza. „Az én forradalmam – Visszaemlékezések - 1956” című kötet angol és magyar nyelven, korlátozott számban jelent meg, és megrázó módon illusztrálja, hogy az akkor történtek miként hatottak az emigrációba kényszerülő értelmiségiekre, miként formálta a személyiségüket, és bepillantást enged a száműzetés kezdeti időszakának gyötrelmeibe is.

Csatolt képek