Elhunyt Paszternák Alfréd, a Magyarország Barátai Alapítvány alapító tagja

Paszternák Alfréd szülész-nőgyógyász 2023. február 22-én délelőtt, 92 éves korában Los Angelesben hunyt el. A Magyar Tudományos Akadémia külső tagja és a Magyarország Barátai Alapítvány alapító tagja volt. 1956-ban az Egyesült Államokba emigrált. Paszternák professzor gyermekként túlélte az auschwitzi koncentrációs tábort, a világhírű Inhuman Research: Orvosi kísérletek a német koncentrációs táborokban című könyv szerzője. A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) orvosi karának klinikai professzora.

Paszternák Alfréd 1930. szeptember 28-án született a magyarországi Tállyán.

Túlélte a holokausztot, Rákosi Mátyás sztálinista rendszerét, átélte az 1956-os forradalmat, és orvosi karriert futott be az Egyesült Államokban.

"Apámtól mindent elvettek, először a nácik, majd a kommunisták",

idézte fel Paszternák professzor a Hungary Today hírportálunknak adott korábbi interjújában. Természetesen nem kívánta kommunista rendszerben élni az életét, ezért 1956-ban a veszélyes utat választotta, és csempészekkel átjutott Ausztriába. Családja 4 másik tagjával Bécsbe érkezett, majd Spanyolországba vitték, ahonnan végül 1957-ben az Egyesült Államokba, Los Angelesbe érkeztek.
Amerikában szülész-nőgyógyász lett, később még egy Beverly Hills-i magánrendelőben is dolgozott.

Legfontosabb kitüntetései közé tartozik az amerikai képviselőház (1976, 1978), a kaliforniai közgyűlés (1976), Los Angeles városának (1976) humanitárius díja (1976). Izrael kitüntette a "Flame of Truth Award"-al ("Igazság Lángja Díjat") az általa nyújtott szakmai támogatásért (1988). Paszternák Alfréd a Magyar Nőgyógyász Társaság tiszteletbeli tagja, a Semmelweis emlékérme tulajdonosa, a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetem díszdoktora volt. A Magyar Érdemrend tisztikereszt polgári tagozatával is kitüntették. Tagja volt a Republikánus Nemzeti Bizottságnak is.